maandag 31 oktober 2016

Herfst.

In het thema “herfst” lag de nadruk op “mooie herfstkleuren”.
Tijdens de herfstwandeling kregen de kleuters per twee een verzamelopdracht (blaadjes in mooie herfstkleuren, bolsters, takjes, vruchtjes van de esdoorn - “vliegertjes”,…). Het was mooi om te zien hoe ze ook mekaar hielpen met hun opdracht. Wie bolsters moest verzamelen, bracht bv blaadjes naar de kleuters met de afbeelding “herfstbladeren” op de doos. Ook juf Sofie (stagiaire die eens kwam observeren) genoot van de betrokkenheid van de kleuters. Aan het experimenteren en fantaseren in het bos beleefden de kls veel plezier:
·         Zwaaien met een tak waardoor de blaadjes en de esdoornvruchtjes in het rond vliegen.
·         Dikke en dunne bomen onderscheiden. Hoeveel kls zijn er nodig om de stam te omarmen?
·         Springen over een grote tak.
·         Stiltemomentje zodoende de vogels te horen fluiten.
·         Fantaseren over kabouters en “wandelende” bomen ….
Gelukkig kregen wij geen eikeltjes op ons hoofd zoals in het verhaaltje van “Jules in het bos”.
Ter afsluiting namen we de “seizoensfoto”. Elk seizoen neem ik een klasfoto onder dezelfde boom.
Achteraf, in de klas, werden al onze “herfstschatten” nauwkeurig waargenomen.
Tijdens de knutselactiviteit probeerde ik de kls de kleurenpracht van de kruin van een herfstboom te laten ervaren. De dotjes verf waren de herfstblaadjes. Door te rollen met de verfrol konden ze ontdekken hoe kleuren zich mengen. De stam van de boom maakten ze met klei. Het accent lag bij deze activiteit vooral op het experimenteren. Voorafgaand aan de “stam” creëerden ze spinnen, slangen, slakken, taartjes, worstjes, pannenkoeken enz.
Na een belevingsmomentje “blaadjes in de wind” (de wind spelen - blaadjes aan een lint – blaadjes op een zwaaidoek) mochten de kls de wind tekenen met een wasco in beide handen. Op dit groepswerkje kleefde de juf kleurige herfstblaadjes.
In de “speeltafel” vonden de kls potjes, passende deksels (meten!) en kastanjes. Alle ingrediënten om te experimenteren en wiskundige begrippen te ervaren: vol, leeg, veel, …. 
De mooie herfstkleuren kwamen ook nog eens aan bod in een kleuropdrachtje.
Prettige herfstvakantie!Geen opmerkingen:

Een reactie posten